Ford T

Ford T
Slavna Lizzie

Brojač posjeta

20 veljače, 2008

Edoardo Bianchi je 1885. ustanovio tvornicu bicikala. 1898. je započela proizvodnja automobila.

Tvornica je bila specijalizirana za luksuzna vozila, a među njima se potkralo i nekoliko sportskih modela.

Nakon Drugoga svjetskoga rata pokušaji za oživljavanje proizvodnje s novim modelima su propali, što zbog velike potražnje bicikala i motocikala, što zbog velikih troškova pokretanja proizvodnje novih automobila.

U šezdesetim godinama prošlog stoljeća tvorniva je prodana FIAT-u, koji ju je iskoristio za pokusni poligon svojih novih modela i za uvođenje novotarija na području mehanike i izrađivanja karoserije.

Zadnji model Autobianchia je bio model A112, koji je na kraju nosio ime Lancia Y10.

Od sportskih uspjeha spomenuo bih drugo i treće mjesto na Grand Prix utrci u Brescii.


Fotogalerija

Bianchina cabriolet

Stellina

A112


A112/Lancia Y10

A112/Lancia Y10

07 veljače, 2008


1906. godine u Italiji je utemeljena još jedna tvornica automobila. Osnovao ju je Vincenzo Lancia u suradnji s Claudiom Fogolinom.

Obojica su radili kao testni vozači Fiata u Fiatovom sportskom odjelu.

Prvi automobil su predstavili 1908. jer im je požar uništio tvornicu godinu prije. To je bila Lancia Tipo 51, nazvana po grčkom alfabetu Alpha (α). Do današnjih dana Lancia je zadržala tradiciju nazivanja svojih automobila po grčkom alfabetu. Poznati su bili po tome što su proizvodili snažne i brze automobile karakterističnog dizajna.

Do Drugog svjetskog rata Lancia je izbacila desetak modela, neki su bili novi modeli, a neki unaprijeđene verzije prijašnjih modela. Svaki model je nosio neke inovacije za Lanciu, bilo da je to uvođenje električnih svjetala, bilo da su se uvela pojačanja na karoseriji, da bi se dobilo na čvrstoći, ili se uvodilo inovacije na motorima.

Fotogalerija


Lancia Lambda

Lancia Eclipse

Lancia Aurelia


Lancia Fulvia HF Rally

Lancia Stratos HF


Evolucija logotipa Lancie od početka do danas