Ford T

Ford T
Slavna Lizzie

Brojač posjeta

02 travnja, 2008

1873. godine dvojica prijatelja su osnovala tvrtku i nazvali je NSU po rijekama koje su okruživale područje. Proizvodili su bicikle. 1901. godine napravili su svoj prvi motocikl. Na njega je ugrađena pogonska jedinica švicarskog Zedela. Već 1903. su ugrađivali svoje pogonske strojeve na svoje motocikle.

1905. godine su polagano krenuli u proizvodnju automobila. Od 1923. do 1927. godine osvojili su brojne nagrade na raznim natjecanjima. Prednjačili su u inovacijama. Već 1926. su za svoje trkaće modele radili aluminijske karoserije, današnji Audi dakle nije prvi počeo s time.

Krajem trećeg desetljeća prošlog stoljeća NSU zapada u financijske probleme. 1928. godine odjel automobila prodaju talijanskom FIAT-u. 1932. proizvodnja automobila se ponovo vraća u pogone NSU-a. Tada su za Ferdinanda Porschea izradili prototip bube, poznat kao Typ 32 koji se i danas čuva u VW-ovom muzeju.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata za vojne potrebe NSU je proizvodio motocikle (250 ZDB) i lake kamione.

Nakon rata vraćaju se proizvodnji motocikala s kojima su uspješno konkurirali BMW-u i Zündappu. 1955. proizvodili su skutere od 150 i 175 ccm.

U pedesetim godinama prošloga stoljeća tvornica se opet vraća proizvodnji automobila. Najprije su zamislili koncept sa tri kotača, ali na kraju je sa proizvodnih traka izašao PRINC sa četiri.

Šezdesetih godina NSU surađuje s dr. Wankelom i započinje ugradnju Wankel motora u svoje automobile. Tim potezom je, moglo bi se reći, počela lagano gasnuti NSU-ova era u automobilskom svijetu.

1969. godine NSU je prodan VW/Audi koncernu. Ime je zadržano do 1984.



Fotogalerija