Ford T

Ford T
Slavna Lizzie

Brojač posjeta

31 prosinca, 2007

Svim posjetiteljima želim sve najbolje u 2008. godini

Još smo malo u Francuskoj. Evo nešto s početaka Renaulta.

U biti je sve počelo 1898. kada je Louis Renault, na svoj 21. rođendan lansirao novi model automobila, nazvan Renault Type A. Primjećujete da su u počecima stvaranja automobila manje više svi imali u ponudi svoj model ili type A. Renaultov Type A je imao motor od 270 kubičnih centimetara snage oko 1,75 KS. Mogao je pojuriti do 50 km/h.

Do Prvog svjetskog rata, Renault je proizvodio i motore za avione. Tijekom Prvog svjetskog rata u Renaultovoj tvornici proizvodili su se tenkovi, ambulantna vozila i avionski motori.

1920. godine Renault je proizveo svoj prvi automobila kojem je upravljač bio na lijevoj strani vozila, a te godine iz tvornice je izašao i njihov prvi traktor.

Do Drugoga svjetskog rata u Renaultu su proizveli nekoliko modela, a počeli su ih nazivati brojevima, što se zadržalo do kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Renault je bio poznat po trajnosti i kvaliteti, te su se neki modeli, koji su proizvedeni 1927. godine (Monasixies) mogli vidjeti na pariškim ulicama sve do 1962. godine s prevaljenih više od milijun kilometara.




Fotogalerija


Renault Type A


Renault Bus (1908.)


Renault 40CV


Renault Type HF


Renault Primaquatre


Renault Primaquatre


Renault 112 ( Renault 4 prototype)


Renault 8 (1962.)



Renault 16 (1965.)

20 prosinca, 2007

Obitelj Peugeot je svoju misiju motorizacije svijeta započela proizvodnjom bicikala. I u današnje vrijeme Peugeotovi bicikli slove za najbolje trkaće svjetske bicikle. 1891. godine proizveden je Type 2 i prodan u pet primjeraka.

S godinama se prodaja povećevala, a Peugeot je razvijao sve veće i jače motore. Već je 1900. godine bio proizveden motor od 5800 ccm, snage 30 „konja“.

Peugeot je bio uspješan i u natjecanjima. Tijekom Drugog svjetskog rata u Peugeotu su proizveli i elektromobil nazvan VLV koji je bio dvosjed i razvijao brzinu od 50 km/h.

1955. godine ugrađuju se mjenjači sa sinkronima za mekše šaltanje.

1969. godine pokrenuta je proizvodnja modela 504 koji se i danas može vidjeti na cestama. Najviše ih ima ne sjeveru afričkog kontinenta.



Fotogalerija

Type A


Type 2

Type 15

Type 203C
Peugeot 404


Peugeot 504




12 prosinca, 2007

Evo jedna fotogalerija na kojoj se može vidjeti kako su Citroenova vozila izgledala uvijek malo drugačije od vozila ostalih proizvođača toga vremena, kao da su malo požurili u budućnost.

Citroën type A

Citroën type C3

Citroën Traction Avant

Citroën 2CV

Citroën 2CV

Citroën 2CV


Citroën DS

Citroën DS ( popularna ŽABA)
Citroën AMI 6

Citroën AMI 6

Citroën AMI 8

Citroën GS

Citroën CX

03 prosinca, 2007











Evo jednog osvrta na početke Citroëna.

Osnivač tvrtke je Andre Citroën. Tvornica se za vrijema Prvog svjetskog rata bavila proizvodnjom oružja. 1919. godine počelo se s proizvodnjom automobila. Andre Citroën je prvi ponudio ženama porodiljni dopust, otvorio je vrtiće, škole i ambulante u sklopu tvornice.

Citroën je poznat po tome što je proizveo prvi automobil na prednji pogon, imali su prvo lako dostavno vozilo i prvi su uveli garanciju na svoj proizvod u trajanju od jedne godine.

Među prvima je počeo reklamirati svoje proizvode i tako privlačiti kupce.

26 studenoga, 2007


1885. godine Daimler je napravio motor na petrolej koji je razvijao 3 KS, a 1886. godine Benz je konstruirao trokolicu na benzinski pogon. Benzov uradak je razvijao ¾ KS. Njihovi izumi su bili prekretnica u razvoju automobila. Parni pogon je pao u zaborav, što se tiče automobila, vozila su postajala lakša i upravljivija, 1890. Dunlop je izumio gumene zračnice pa se dobilo i na upravljivosti.

Zanimljivo je da se Daimler i Benz nisu nikada upoznali, a ujedinjenje njihovih tvrtki se dogodilo 1926. godine. Naziv Mercedes, pod kojim je ta tvrtka i najpoznatija datira iz 1900. godine kada je austrijsko-mađarski diplomat naručio 36 automobila od Daimlera. Naime on je zaželio da ti automobili nose ime njegove kćeri, a ona se zvala Mercedes.

Dvije godine kasnije to ime je zaštićeno kao naziv marke, a znak, poznatiji kao „nišan“, je uveden 1909. godine, a simbolizira proizvodnju prometala za promet zemljom, zrakom i vodom.

Mercedes-Benz je i danas sinonim za udobne limuzine, po čemu je tvrtka i najpoznatija.


22 studenoga, 2007

Evo još malo općenitih informacija o automobilima.

Sama riječ je složenica, a korijen vuče u latinskom jeziku ( auto = samo, mobilis = pokretan, pomičan). Automobil je nastao nastojanjem ljudi da se vozilo pokreće samostalno, dakle bez pomoći životinjske ili ljudske snage. Kao što sam već rekao, Leonardo da Vinci je napravio nacrte samohodnog vozila, ali u ono vrijeme to nije bilo moguće provesti u djelo jer nije bilo odgovarajućeg izvora energije.

Izumom parnog stroja pojavilo se nekoliko vozila koja možemo smatrati pretečama automobila. Ti automobili su imali tri kotača, razvijali su brzinu od nekih 5 km/h. Bili su vrlo teški i nespretni za upravljanje, a u vrline im se ne bi moglo ubrojiti ni pogonsko gorivo koje su koristili (ugljen, drvo).

Godine 1867. Otto... je konstruirao četverotaktni plinski motor, a 1876. austrijanac S. Marcus izumio je automobilski motor s električnim paljenjem. No tek su Karl Benz i Gottlieb Daimler uspjeli istaknuti prednosti motora s unutrašnjim izgaranjem.


Gottlieb Daimler - Karl Benz



11 studenoga, 2007

Ford Model T



Ovaj model je obilježio jedno veliko razdoblje. Proizvodio se od 1908. do 1927. Može se reći da je ovaj automobil motorizirao Ameriku. U tom razdoblju napravljeno je oko 15 000 000 Modela T. Taj automobil se mogao vidjeto posvuda u Americi, vozili su ga po cestama, makadamu, poljskim putevima, ni blato mu nije bilo strano, a neki su ga koristili i za obrađivanje polja.

„Možete birati bilo koju boju, samo ako je crna“, je poruka koju je Henry Ford prenio kupcima Modela T, znanog i kao Tin Lizzie. Uvođenjem samo crne boje proces proizvodnje se skaratio, finaliziranom proizvodu spustila se cijena.

Evo nešto kao uvod.

Još je Leonardo Da Vinci napravio skice i crteže automobila. Njegov plan bio je sačiniti od drva vozilo koje bi se pokretalo bez konjske zaprege. Izgleda da je bio previše ispred svog vremena.

Prvi automobil s unutrašnjim sagorijevanjem konstruiraju Gottlieb Daimler i Carl Friedrich Benz, 1885.-1886., svaki u svojoj garaži.

Nakon toga slika svijeta se počela mijenjati. Henry Ford, osnivač kompanije Ford, prvi je uveo u proizvodnju pomičnu traku i ubrzao proces proizvodnje.

Vozila iz toga vremena su imala slabe motore, skoro nikakvu aerodinamiku, veliku potrošnju goriva, za razliku od modela koje viđamo danas na ulicama, na kojima se gleda iz što manjeg obujma motora izvući što više snage, pazi se na potrošnju goriva i zagađivanje okoliša.

09 studenoga, 2007

Dobro došli na blog posvećen onim automobilima koji su vladali cestama prije nekoliko desetljeća, koji su mnogima omogućili mobilnost i koji su promijenili kulturu življenja.
Nadam se da će vas ova tema privući i da ćete biti zadovoljni.