Ford T

Ford T
Slavna Lizzie

Brojač posjeta

31 prosinca, 2007

Još smo malo u Francuskoj. Evo nešto s početaka Renaulta.

U biti je sve počelo 1898. kada je Louis Renault, na svoj 21. rođendan lansirao novi model automobila, nazvan Renault Type A. Primjećujete da su u počecima stvaranja automobila manje više svi imali u ponudi svoj model ili type A. Renaultov Type A je imao motor od 270 kubičnih centimetara snage oko 1,75 KS. Mogao je pojuriti do 50 km/h.

Do Prvog svjetskog rata, Renault je proizvodio i motore za avione. Tijekom Prvog svjetskog rata u Renaultovoj tvornici proizvodili su se tenkovi, ambulantna vozila i avionski motori.

1920. godine Renault je proizveo svoj prvi automobila kojem je upravljač bio na lijevoj strani vozila, a te godine iz tvornice je izašao i njihov prvi traktor.

Do Drugoga svjetskog rata u Renaultu su proizveli nekoliko modela, a počeli su ih nazivati brojevima, što se zadržalo do kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Renault je bio poznat po trajnosti i kvaliteti, te su se neki modeli, koji su proizvedeni 1927. godine (Monasixies) mogli vidjeti na pariškim ulicama sve do 1962. godine s prevaljenih više od milijun kilometara.




Fotogalerija


Renault Type A


Renault Bus (1908.)


Renault 40CV


Renault Type HF


Renault Primaquatre


Renault Primaquatre


Renault 112 ( Renault 4 prototype)


Renault 8 (1962.)



Renault 16 (1965.)

Nema komentara: