Ford T

Ford T
Slavna Lizzie

Brojač posjeta

31 prosinca, 2007

Svim posjetiteljima želim sve najbolje u 2008. godini

Još smo malo u Francuskoj. Evo nešto s početaka Renaulta.

U biti je sve počelo 1898. kada je Louis Renault, na svoj 21. rođendan lansirao novi model automobila, nazvan Renault Type A. Primjećujete da su u počecima stvaranja automobila manje više svi imali u ponudi svoj model ili type A. Renaultov Type A je imao motor od 270 kubičnih centimetara snage oko 1,75 KS. Mogao je pojuriti do 50 km/h.

Do Prvog svjetskog rata, Renault je proizvodio i motore za avione. Tijekom Prvog svjetskog rata u Renaultovoj tvornici proizvodili su se tenkovi, ambulantna vozila i avionski motori.

1920. godine Renault je proizveo svoj prvi automobila kojem je upravljač bio na lijevoj strani vozila, a te godine iz tvornice je izašao i njihov prvi traktor.

Do Drugoga svjetskog rata u Renaultu su proizveli nekoliko modela, a počeli su ih nazivati brojevima, što se zadržalo do kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Renault je bio poznat po trajnosti i kvaliteti, te su se neki modeli, koji su proizvedeni 1927. godine (Monasixies) mogli vidjeti na pariškim ulicama sve do 1962. godine s prevaljenih više od milijun kilometara.




Fotogalerija


Renault Type A


Renault Bus (1908.)


Renault 40CV


Renault Type HF


Renault Primaquatre


Renault Primaquatre


Renault 112 ( Renault 4 prototype)


Renault 8 (1962.)



Renault 16 (1965.)

20 prosinca, 2007

Obitelj Peugeot je svoju misiju motorizacije svijeta započela proizvodnjom bicikala. I u današnje vrijeme Peugeotovi bicikli slove za najbolje trkaće svjetske bicikle. 1891. godine proizveden je Type 2 i prodan u pet primjeraka.

S godinama se prodaja povećevala, a Peugeot je razvijao sve veće i jače motore. Već je 1900. godine bio proizveden motor od 5800 ccm, snage 30 „konja“.

Peugeot je bio uspješan i u natjecanjima. Tijekom Drugog svjetskog rata u Peugeotu su proizveli i elektromobil nazvan VLV koji je bio dvosjed i razvijao brzinu od 50 km/h.

1955. godine ugrađuju se mjenjači sa sinkronima za mekše šaltanje.

1969. godine pokrenuta je proizvodnja modela 504 koji se i danas može vidjeti na cestama. Najviše ih ima ne sjeveru afričkog kontinenta.



Fotogalerija

Type A


Type 2

Type 15

Type 203C
Peugeot 404


Peugeot 504




12 prosinca, 2007

Evo jedna fotogalerija na kojoj se može vidjeti kako su Citroenova vozila izgledala uvijek malo drugačije od vozila ostalih proizvođača toga vremena, kao da su malo požurili u budućnost.

Citroën type A

Citroën type C3

Citroën Traction Avant

Citroën 2CV

Citroën 2CV

Citroën 2CV


Citroën DS

Citroën DS ( popularna ŽABA)
Citroën AMI 6

Citroën AMI 6

Citroën AMI 8

Citroën GS

Citroën CX

03 prosinca, 2007











Evo jednog osvrta na početke Citroëna.

Osnivač tvrtke je Andre Citroën. Tvornica se za vrijema Prvog svjetskog rata bavila proizvodnjom oružja. 1919. godine počelo se s proizvodnjom automobila. Andre Citroën je prvi ponudio ženama porodiljni dopust, otvorio je vrtiće, škole i ambulante u sklopu tvornice.

Citroën je poznat po tome što je proizveo prvi automobil na prednji pogon, imali su prvo lako dostavno vozilo i prvi su uveli garanciju na svoj proizvod u trajanju od jedne godine.

Među prvima je počeo reklamirati svoje proizvode i tako privlačiti kupce.